میدان شهدا یکی از پر رفتوآمدترین میادین شهر مشهد میباشد که سابقه آن به بیش از 70سال بر میگردد. در سالهای اخير مسئولان شهري تلاش آشکاری برای بازسازی بافتهای قدیمی و فرسوده شهر انجام دادهاند که به سرانجام رسيدن آن، آینده روشنی را برای مناطق مرکزی شهر بهوجود خواهد آورد. در همين راستا این مناطق باید براساس هماهنگی با شرایط زندگی مدرن و برخورداری از خدمات و امکانات مناسب شهری، بازسازی شوند. طرح بزرگ میدان شهدا نیز یکی از این برنامههای نوسازی میباشد.
در این طرح، ساز و کار ایمنسازی حرکت پیاده و روانسازی حرکت سواره، در کنار ایجاد یک نقطه قابل اتکاي شهری مد نظر بوده است. با توجه به عملکردهای متنوع این میدان، تالار شهر، شهرداری، مراکز خرید، دفاتر اداری و فضاهای نمایشگاهی و موزه در کنار میدان وسیع همسطح و زیرگذرهای شرقی و غربی، هویت شهری ماندگاری را برای میدان شهدا رقم خواهد زد.ميدان شهدا نقطه تلاقي سه شريان مهم ارتباطي شهر مشهد است. هر كدام از اين سه خيابان از نظر كاركرد شهري و خدماتي و هويت شهري براي ميدان شهدا اهميت زيادي دارد.
مشاور تجير در جايگاه برنده مسابقه اي بحث انگيز، هم اكنون به عنوان مشاور طرح وشهرداري مشهد به عنوان كارفرماي پروژه داراي نقش هاي محوري دراين طرح بزرگ هستند. حجم كاري پروژه بالغ بر 225هزار مترمربع بوده و در قالب سه فازجدا درنظر گرفته شده است. بر سر نوع معماري پروژه عظيم ميدان شهدا اختلاف نظرهايي هست كه تاكنون بهرغم جلسات و مذاكرات بسيار حل نشده است.
اخیرا با حضور اعضای شورای شهر مشهد، مشاوران اين پروژه پس از يك ساعت و نيم بحث در مورد چگونگي و تغييرات اعمال شده براي به كارگيري معماري اسلامي در اين پروژه توضيحاتي ارايه كردهاند كه مورد قبول اعضاي شوراي شهر مشهد واقع نشده است. مدير اجرايي اين پروژه در مورد معماري آن اعلام كرده، معماري اسلامي به شكل اتاق، گنبد و ظاهر بنا مربوط نيست و به باطن آن برميگردد و صديقه قنادي عضو شوراي شهر مشهد توضيحات مشاوران پروژه را تكراري و توهينآميز خوانده و به مردم مشهد اعلام كرده است كه اگر ميداني بدون هويت اسلامي ساخته شده بدون تاييد شوراي شهر مشهد بوده است.رييس شوراي شهر مشهد نيز اعلام كرده است: ميدان شهدا ورودي حرم مطهر رضوي است و معماري و طراحي آن بايد به گونهاي باشد كه باديدن آن حس و حال مذهبي درمردم ايجاد شود و تغييرات جزيي كه نسبت به گذشته در اين پروژه صورت گرفته، نظر شورا را به طور كامل تامين نكرده است!
هر چند طراحان ميدان جديد چندان اعتقادي به استفاده از رويكرد هاي ايراني و محلي در اين پروژه نداشته اند و نتيجه نهايي چندان حال و هواي بومي و ملي ندارد، امید است با به انجام رسيدن اين پروژه، قدري ازمشكلات سازمان شهري مشهد مرتفع شود.
منبع : پرشین کد – فارسی کد – وب سایت برگزیده دوستداران معماری و عمران
www.persiancad.com